Więcej światła – więcej owoców

Z Chile napływają informacje, że właściwa dystrybucja światła słonecznego w koronie drzew w czasie inicjacji tworzenia pąków kwiatowych zwiększa liczbę owoców i ich jakość w następnym roku. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie zupełnie inne podejście do kształtowania koron drzew. Chilijscy naukowcy uważają, że ważne jest przycinanie zimą polegające na usunięciu pędów przy wierzchołku i na spodzie gałęzi. Powoduje ono tworzenie wiosną w centralnej części korony „tunelu”, przez który przenika światło do niższych partii korony. Podobny model prowadzenia drzew owocowych praktykowany jest obecnie przez Francuzów.
Więcej światła w rejonach przywierzchołkowych, gdzie zwyczajowo tworzą się owoce, inicjuje powstawanie pąków kwiatowych na następny rok.
Badania prowadzono na jabłoniach ‘Royal Gala’ uszlachetnionych na podkładce M.9. Drzewka prowadzone w ten sposób wykazują wysoki potencjał produkcyjny, wykształcają dużo pąków kwiatowych, a w połączoniu z gięciem pędów zapowiadają większy plon niż prowadzone w tradycyjny sposób.

Źródło: agrifoodgateway.com, freshplaza.com

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X