Nowa ochronna powłoka w sprayu wydłuża okres przydatności do spożycia owoców i warzyw
Izraelska firma opracowała spray, który przedłuża żywotność owoców i warzyw. Jest to naturalny produkt, który z powodzeniem może zastąpić plastikowe opakowania czy wosk konserwujący.
Plastikowe pojemniki chronią żywność i przedłużają jej przydatność do spożycia, jednak generują ogromne ilości odpadów. W obliczu tej sytuacji firmy i badacze poszukują zrównoważonych rozwiązań w celu poprawy konserwacji żywności, zwłaszcza warzyw i owoców.
Taki jest cel Sufresca, izraelskiego startupu Agitech , który opracował naturalny, jadalny spray, który pozwala produktom oddychać, jednocześnie wydłużając ich żywotność. Spray zawiera wyłącznie naturalne składniki, takie jak woda, polisacharydy i kwasy tłuszczowe.
Spray można dostosować do potrzeb i zawartości wody w każdym owocu lub warzywie.
Przechowywane w temperaturze pokojowej owoce i warzywa spryskane preparatem Sufresca mogą przetrwać kilka dni. W lodówce mogą być przechowywany przez kilka tygodni.
Coraz więcej krajów, zwłaszcza europejskich, zaczyna wprowadzać zakaz pakowania owoców i warzyw w opakowania z tworzyw sztucznych, dlatego produkt izraelskiej firmy cieszy się dużym zainteresowaniem.