Koncentrat jabłkowy zastąpi koncentrat pomarańczowy?
W ciągu ostatnich kilku tygodni cena koncentratu pomarańczowego osiągnęła historyczny poziom, najwyższy od 1996 roku. Powinno to skutkować większym zapotrzebowaniem na zagęszczony sok jabłkowy do produkcji soków.
Jak podajevestire.biz, w ciągu ostatnich kilku tygodni osiągnięto historyczny poziom 4,19 dolara za funt, najwyższy od 1996 roku, kiedy na nowojorskiej giełdzie zaczęto notować kontrakty terminowe na mrożony zagęszczony sok pomarańczowy. Powinno to skutkować większym zapotrzebowaniem na zagęszczony sok jabłkowy do produkcji soków.
„Wzrost cen zagęszczonego soku pomarańczowego jest zjawiskiem ogólnoświatowym. Oprócz ceny problemem jest także dostępność, gdyż w Europie znacząco zmalały ilości dostępnego soku pomarańczowego. Przemysł modyfikuje receptury napojów mieszanych, takich jak np. jako soki multiwitaminowe, które zastąpią sok pomarańczowy sokiem jabłkowym. Wierzymy, że w konsekwencji zmienią się zachowania konsumentów i zmniejszy się powierzchnia półek przeznaczona na soki pomarańczowe w supermarketach” – komentuje Christoph Tappeiner, dyrektor VOG Products.
źródło: freshplaza.com