Mechaniczne przerzedzanie testowane na gruszach
Mechaniczne przerzedzanie już wkrótce będzie testowane na gruszach. Aby było możliwe, konieczne jest odpowiednie prowadzenie sadów, najlepiej w formie ściany owoconośnej. Do prób wykorzystywane jest niemieckie urządzenie Darwin z trzema obrotowymi ramionami z cienkich przewodów. Model ten nie jest jeszcze dostępny w sprzedaży. Prowadzono już próby z przerzedzaniem brzoskwiń, morel, nektaryn oraz wiśni.
W przypadku przerzedzania mechanicznego trzeba określić optymalną szybkość pracy obrotowych części przerzedzających oraz szybkości przejazdu urządzenia.
Urządzenie Bonner, które również bierze udział w badaniach, było już testowane w między innymi w Niemczech na owocach miękkich, wiśniach, jabłoniach i gruszach. Drobne elementy przerzedzające mogą być częściowo usuwane, jeśli zabieg ma mieć oszczędzający charakter. Badania prowadzone są w Washington State University, w pobliżu Wenatchee.
Źródło: www.goodfruit.com, Geraldine Warner