Doskonała jakość jabłek w supermarkecie w USA – warto obejrzeć!
Amerykanów poruszyła w ostatnich dniach informacja, że partia jabłek na półkach supermarketów może być skażona groźnymi dla ludzi bakteriami. Nic dziwnego, że wywołała ona niemałe poruszenie, biorąc pod uwagę, że tamtejsi konsumenci przyzwyczajeni są do wysokiej jakości. Patrząc na półki sklepowe można pozazdrościć, jak wyglądają te jabłka choćby z zewnątrz.
Jabłka na półkach w amerykańskich supermarketach można podzielić na trzy grupy. Każda z nich charakteryzuje się innymi przedziałami cenowymi:
- Jabłka odmian popularnych w Europie sprzedawane luzem np. Red Delicious, Golden Delicious, Granny Smith, Cortland, Fuji. W tej grupie ceny wahają się od 1,49 do 1,79 $ za funt. Przyjmijmy, że 1 funt to 0,45 kg, a 1 dolar to 3,53 zł. Oznacza to, że ceny w przeliczeniu na złotówki wahają się od 11,68 zł/kg do 13,55 zł/kg.
- Drugą, zdecydowanie najdroższą grupę stanowią odmiany klubowe, takie jak: Honeycrisp, Opal, Envy, Pink Lady. Najwięcej kosztuje Honeycrisp, bo 3,49$/lb, czyli 27,34 zł/kg.
- Jabłka ekologiczne nie są o wiele droższe. Klubowy Honeycrisp to owszem 3,99 $/lb, czyli 31,26 zł/kg, ale standardowe dla tamtejszych konsumentów odmiany na przykład Red Delicious już o wiele taniej – 1,79 $/lb, czyli 13,55 zł/kg.
Poniżej przedstawiamy zdjęcia wykonane w nowojorskim supermarkecie w ostatnich dniach. Trudno dostrzec na tych jabłkach jakiekolwiek niedoskonałości:
Komentarze
"Drugie primo": z taką jakością można śmiało podbijać rynki i zwiększać spożycie.
"Trzecie primo": to teraz czas na artykuł jak taką jakość wypracować.