Zdrowy słodzik z jabłek
– W tym tygodniu na holenderskim rynku pojawiła się nowa substancja słodząca. Wykonana jest z jabłek i gruszek, bez kalorii i produkowana wyłącznie z holenderskich jabłek. Firma produkująca słodzik ma wielkie ambicje, by „zakłócić” przemysł spożywczy – podaje holenderski serwis duurzaambedrijfsleven.
Słodzik jest wyjątkowy w świecie sztucznych cukrów. Jest to naturalny produkt, który nie zawiera żadnych kalorii. Udało się przekształcić cukier zawarty w jabłkach i gruszkach bez utraty słodkiego smaku.
Warto zwrócić uwagę, że firma deklaruje użycie do wyrobu tylko i wyłącznie holenderskich jabłek i gruszek. Słodzik wytwarzany jest z jabłek przemysłowych, które zazwyczaj przeznaczane są na soki. Serwis podkreśla, że chociaż bardziej opłacalne byłoby kupienie tańszych jabłek z zagranicy, mogą sobie pozwolić na zakup krajowych, ponieważ proces wytwarzania słodzika jest bardzo wydajny.
Wydaje się, że firma chce zaistnieć na rynku, jako wspierająca patriotym konsumencki i dbająca o środowisko . – Chcemy wywrzeć wpływ na przemysł słodzików, który jest zdominowany przez duże firmy. Zrównoważony rozwój i zdrowie muszą stać się ważniejsze, a my chcemy, aby tak się stało – wyjaśnia firma. Trwają chociażby prace nad sposobem ponownego wykorzystania… fusów po kawie.
Źródło: duurzaambedrijfsleven
Komentarze