Mołdawia coraz bliższa

Rolnictwo i przemysł spożywczy wytwarzają 17% mołdawskiego PKB i to one stanowią podstawę eksportu. Mołdawia jest jednym z najlepiej rozwijających się krajów spoza UE.
To niemal zapomniany zakątek Europy, słynący z sielskich krajobrazów i wybornego wina (najbardziej znane jest wino kagor), ale i produkcji owoców. Ważnymi ich odbiorcami pozostają kraje byłego ZSRR, w tym Rosja i Białoruś. Rosja jest także głównym importerem mołdawskich win (43%), lecz na rynki unijne trafia 37% produkcji. Polska jest największym importerem mołdawskiego wina wśród państw członkowskich UE.

Wiceminister rolnictwa i przemysłu spożywczego tego kraju, Viorel Gutu, uczestniczący w obradach Forum Unia Europejska–Mołdawia, tłumaczył, że priorytetem jest zapewnienie wysokiej jakości produkcji i wsparcie sektora rolnego. Na początku marca 2011 roku podsekretarz stanu Andrzej Butra przebywał w Kiszyniowie na zaproszenie ministra rolnictwa i przemysłu spożywczego Republiki Mołdowy Vasile Bumacova. Omówiono m.in. kwestię obrotu artykułami rolno-spożywczymi.

Zwrócono uwagę na fakt, że współpraca z Mołdową w obszarze rolnictwa ma dla Polski duże znacznie, a w związku z rozstrzygnięciem konkursu polskiej pomocy zagranicznej na 2011 rok, projekty dotyczące sektora rolnego w Mołdowie będą mogły być realizowane wzorem ubiegłych lat.
W trakcie wizyty w Mołdowie wiceminister Butra odwiedził również wiejski region Bravicieni. Strona mołdawska podzieliła się informacjami o planowanych w przyszłości kolejnych inwestycjach, m.in. wybudowaniem przechowalni owoców i warzyw.

Żródło: minrol.gov.pl, www.forum-ekonomiczne.pl, Rzeczpospolita, www.bezkresy.pl
 

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły

X