Mniej pozostałości pestycydów w jabłkach
W przypadku większości produktów spożywczych, które zostały poddane badaniom w Niemczech, poziom pozostałości pestycydów, który był niski od lat, uległ dalszemu obniżeniu. Prawie lub wcale nie wykryto pozostałości w często spożywanych produktach, takich jak jabłka marchew, pomidory i ziemniaki. Wynika to z raportu „National Reporting of Plant Protection Products in Food 2019” opublikowanego przez Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności.
W ramach urzędowej kontroli żywności przebadano ponad 20 tysięcy próbek produktów spożywczych. Jak wskazuje raport sytuacja w zakresie pozostałości poprawiła się również w przypadku produktów importowanych do UE.
Z przeprowadzonych badań wynika, że w często spożywanych produktach takich jak: jabłka, marchew, pomidory i ziemniaki, maksymalny poziom pestycydów nie był przekroczony lub produkty te nie zawierały ich wcale.
To samo dotyczy produktów sezonowych, takich jak brzoskwinie, morele i szparagi. Największe przekroczenia stwierdzono w owocach granatu (15,5%), czarnej i zielonej herbacie (9,8%) oraz - podobnie jak w roku poprzednim - fasoli (6,8%). .
Liczba przekroczeń jest wyższa w przypadku żywności importowanej z krajów spoza UE. Ale i tutaj nastąpiła pozytywna zmiana, poziom przekroczeń w 2019 r. spadł do 6,5% z 8,8%, które odnotowano w 2018 r.
Większość żywności z krajów spoza UE, takich jak jabłka, ziemniaki, sałata zielona, pomidory, sok pomarańczowy, była tylko nieznacznie zanieczyszczona. Przekroczenie maksymalnego poziomu pozostałości stwierdzono głównie w przypadku kilku produktów, takich jak guawa, granaty, okra, marakuja i opuncja figowa.
W 24,7% wszystkich zbadanych próbek wykryto więcej niż jeden składnik aktywny. W poszczególnych próbkach herbaty, truskawek, papryki chili, winogron stołowych, świeżych ziół, pomidorów, mango, grejpfrutów, pomelo, słodyczy, wiśni, sałaty, ogórka, brukselki i cukinii znaleziono ponad dziesięć różnych składników aktywnych.
Źródło: BVL