PIORiN ostrzega przed kwieciakiem jabłkowcem. Zabieg zwalczający szkodnika można wykonać po lustracji i po przekroczeniu progu szkodliwości, który wynosi 5-10 chrząszczy strząśniętych na płachtę entomologiczną z 35 gałęzi w fazie pękania pąków (strząsanie należy przeprowadzać w...
Przed Świętami Wielkanocnymi (2 kwietnia) PIORiN wydał komunikat o zagrożeniu parchem jabłoni. Do infekcji dochodzi jednak po deszczu. Mimo że opady były zapowiadane, to nie wszędzie wystąpiły lub wystąpiły na tyle niedawno, że nie odnotowano jeszcze okresu krytycznego.
W tej fazie fenologicznej polecane są środki miedziowe....
Z przykrością zawiadamiam w ten przedświąteczny wieczór o tragicznym wypadku, do jakiego doszło w chłodni jednego z gospodarstw w gminie Warka. Niespełna 30-letni sadownik od kilku lat samodzielnie prowadzący gospodarstwo zginął po otwarciu komory chłodniczej. To nie...
Włoscy naukowcy w ramach projektu Isafruit prowadzą doświadczenia z zacienianiem, które powoduje przerzedzanie zawiązków. Ograniczenie dostępu światła hamuje wzrost owoców przy zachowaniu wydłużania pędów. W doświadczeniach (Grappadelli; 2007) porównywano przerzedzanie chemiczne i...
Wybór i różnorodność odmian truskawek może stanowić atut w produkcji i zbycie owoców. Po pracach hodowlanych, selekcji nowych odmian i wstępnych badaniach nadchodzi kolejny etap - obserwacje i testowanie w warunkach polowych lub pod osłonami.
W rodzinnym ośrodku…Czytaj więcej: Truskawki - odmianowe nowości Dodaj komentarz
Dość wysokie temperatury w dzień skłaniają do refleksji, czy aby nie pora na stosowanie środków olejowych. Doktor Alicja Macieisak z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach mówi, że należy jeszcze poczekać. Dopiero rozpoczęło się pękanie pąków kwiatowych, a...
W Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach (ISK) na bieżąco śledzony jest rozwój zarodników workowych parcha jabłoni. To podstawa w walce ze skutkami wiosennych wysiewów. W tej chwili wiele wskazuje, że niekonieczny będzie zabieg przed Świętami Wielkanocnymi,...
Przed kryzysem eksport owoców i warzyw do Dubaju zwiększał się o 12% rocznie i o 40% pod względem wartości. W 2007 roku, najlepszym pod tym względem, zakupiono aż 4 miliony ton produktów sadowniczych i warzywniczych. Wzrost nastąpił na skutek przyrostu...
19 marca 2010 roku Barbara i Leszek Przybytniakowie z Uleńca w powiecie grójeckim oraz Joanna i Dariusz Piotrowscy z Byk powiat Biała Rawska zostali wyróżnieni w ogólnopolskim konkursie Rolnik – Farmer Roku. Minister Rolnictwa Marek Sawicki osobiście wręczył im nagrodę – złote jabłko. W uroczystości uczestniczyli również…Czytaj...
Odmianę gruszy ‘Rocha’ uprawia się na 10 tys. ha, w większości na zachodzie Portugalii. Sprzedawana jest głównie w sieci sklepów Biedronka. Dobrze znosi transport i dlatego podejmowane są nowe próby eksportu do Brazylii, Kanady, Rosji i krajów azjatyckich. Znana jest...
W produkcji czereśni jednym z problemów jest zbyt mała średnica owoców. Naukowcy z Francji ustalili na podstawie badań porównawczych miedzy przerzedzaniem chemicznym, mechanicznym i ręcznym, że ten ostatni sposób pozbywania się nadmiaru owoców skutecznie i precyzyjnie...
Oszczędności w wydatkach na siłę roboczą skłaniają do mechanizacji nawet tak precyzyjnych prac jak cięcie drzew. W niektórych krajach pojawiają się nasadzenia prowadzone w formie ścian owoconośnych. Latem tnie się w ten sposób jabłonie, śliwy odmian deserowych, natomiast...
Mówi się: płakać jak bóbr, ale w tym wypadku to sadownicy, a nie zwierzęta, mają powód do płaczu. Jesienią wzrasta aktywność tych płochliwych ssaków, ale cały rok powodują szkody w sadach położnych nad zbiornikami wodnymi. Obecnie w rejonie warecko-grójeckim bobry...
W Polsce ochrona chemiczna, jeśli jest prowadzona prawidłowo, w zupełności wystarcza, aby poradzić sobie z problemem owocówki jabłkóweczki. Na południu Europy liczne pokolenia powodują narastające kłopoty w walce z tym szkodnikiem i obniżenie jakości owoców.
W 2009 roku owocówka jabłkóweczka była wyjątkowo groźna w...
Czy szykuje się nam impas w ochronie! Czy walkę tym razem wygrają szkodniki i choroby? Zewsząd słychać narzekania, że coraz trudniej produkować. Jesienią 2009 roku najwięksi europejscy dostarczyciele owoców i warzyw (grupa Areflh - Francja, Włochy, Hiszpania) wystosowali...
Włoscy naukowcy z rejonu Emilie Romagne wykazali, że pszczoły mogą być pomocne w wykrywaniu obecności bakterii Erwinia amylovora zanim wystąpią objawy zarazy ogniowej w sadach. Okazuje się, że już kilka miesięcy wcześniej czynnik sprawczy wykrywany jest w produktach pszczelich. Na podstawie badania...