Suplementy diety z jabłek z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym – nowość na włoskim rynku
Po trzech latach badań na wydziale farmacji neapolitańskiego uniwersytetu im. Fryderyka II, na włoski rynek trafią suplementy diety otrzymane z jabłek. Właśnie kończy się faza testów prowadzonych na ludziach, która potwierdziła jego skuteczność. Preparaty AppleMets, zawierające ekstrakty polifenoli, mają pomóc walczyć z cholesterolem i zapobiegać łysieniu.
Uwagę zwraca porozumienie jakie podpisano z producentami jabłek Melannurca IGP (Chronione Oznaczenie Geograficzne), którzy będą mieli wyłączność na dostarczanie surowca niezbędnego do wytwarzania preparatów. Jednoczesnie marka jabłek Melannurca będzie wartością dodaną do suplementów. Ma to duże znaczenie, gdyż produktu nie można było opatentować, pownieważ zawiera on naturalnie występujące w owocach substancje.
Jak podają naukowcy biorący udział w pracach nad nowym produktem z jabłek, właśnie dwie odmiany, Annurca oraz Rossa del Sud, które uprawiane są pod patronatem Melannurca w Kampanii, mają najwyższą zawartość procyjanidyn (grupa polifenoli) z dotychczas przebadanych odmian.
Wprowadzenie na rynek suplementów diety, których właściwości prozdrowotne przetestowano i potwierdzono w badaniach na ludziach, jest pewnego rodzaju przełomem, gdyż dotychczas doświadczenia nad procyjanidynami uzyskanymi z jabłek prowadzono wyłącznie w laboratoriach.
Preparat o nazwie AppleMets colesterolo może redukować w organizmnie człowieka cholesterol całkowity o 28,8 proc. oraz podnieść poziom tzw. dobrego cholesterolu (HDL) o 60 proc. Dzienna dawka polifenoli z suplementu wynosi 800 mg i jest równoważna 8 jabłkom Melannurca.
Podobne badania trwają odnośnie preparatu AppleMets hair, który ma zapobiegać łysieniu, sprzyjać odrastaniu włosów i ich grubieniu.
Melannurca po raz kolejny pokazuje swój innowacyjny wizerunek. W ostatnich tygodniach było głośno w mediach o projekcie uzyskiwania piwa z tych jabłek.
Przeczytaj także: Innowacje: Piwo z jabłek dojrzewających 10 dni po zbiorze