Sadowniczy element w Grecji – marzec 2025

W poniższej relacji chciałbym podzielić się swoimi kilkoma informacjami z zeszłotygodniowego „sadowniczego” pobytu w Grecji.

Według danych z 2024 roku (WAPA) Grecja produkuje 287 tys. ton jabłek (wzrost o 56,4% w stosunku do 2023) i można ją określić jako unijny „średniak” w produkcji tych owoców. Poza jabłkami sektor ogrodniczy skupia się na produkcji głównie oliwek, owoców cytrusowych i warzyw. Powierzchnia sadów jabłoniowych szacuje się na ok. 9,5 tys. ha, a struktura odmian w nasadzeniach przedstawia się następująco: ‘RED DELICIOUS’ – ok. 62%, ‘GRANNY SMITH’ – ok. 14%, ‘GOLDEN DELICIOUS’ – ok. 12% i pozostałe – ok. 10%: ‘FUJI’, ‘GALA’ oraz ‘ARAINE’, ‘BELGICA’, ‘CAMEO’, ‘JAZZ’, ‘RUBENS' (specyficzne dla rynku greckiego).

W dniach: 04-06.03.2025 uczestniczyłem, na zaproszenie Spółdzielni Ogrodniczej w Grójcu, w międzynarodowej konferencji w Atenach dotyczącej projektu SUPPORT, jako ekspert od wdrażania biorozwiązań w uprawie jabłoni.  Zaznaczę, że głównym koordynatorem tego projektu jest Uniwersytet w Wageningen (Holandia) i Rolniczy Uniwersytet w Atenach (Grecja). Projekt SUPPORT wspiera stosowanie Integrowanej Ochrony Roślin i stosowanie ś.o.r. niskiego ryzyka. Ma na celu utorowanie drogi do przyjęcia różnych technologii IPM (Integrated Pest Management) przez stworzenie odpowiedniej i praktycznej wiedzy naukowej, która zostanie wykorzystana podczas współpracy z publicznymi podmiotami kształtującymi politykę i sektorem prywatnym. Podstawą procesu badawczego SUPPORT jest podejście wielopodmiotowe i obejmuje 25 Klastrów Upraw Krajowych (NCC). Są to wybrane przypadki obejmujące szeroki zakres typologii gospodarstw, sektorów i systemów reprezentujących różnorodność rolnictwa w UE i krajach członkowskich. Projekt obejmuje między innymi takie uprawy jak: jabłoń, truskawka, winogrona, ziemniak, kukurydza, pszenica, cebula czy oliwki. W projekcie aktualnie uczestniczy 10 państw takich jak: Grecja, Holandia, Niemcy, Dania, Polska, Włochy, Hiszpania, Belgia, Szwajcaria i Rumunia. W trzydniowej konferencji brało udział w sumie 64 osoby z sektora sadowniczego i rolniczego reprezentujących działy naukowe i doradcze.

Korzystając z wolnego czasu podczas zwiedzania atrakcji Aten zajrzałem do małych sklepów z lokalnej sieci, typowych „warzywniaków” i oczywiście bazarku, gdzie sprzedawane są świeże owoce i warzywa. Przykładowo jabłka odmiany klubowej ‘PINK LADY’ kosztowały 4,57 EURO / kg, a odmiana lokalna – 2,11 EURO /kg. Większość odmian jabłek sprzedawano w przedziale cenowym: 1,99-3,37 EURO /kg. Jeżeli chodzi o gruszki można było je kupić za 3,80-3,90 EURO /kg. Owoce cytrusowe, jak banany były dużo tańsze od jabłek i gruszek, a ich cena za kg kształtowała się na poziomie: 1,80 – 2,20 EURO. Na bazarku za truskawkę w opakowaniu 500g trzeba było zapłacić 2,00 EURO (czyli 4,00 EURO /kg). Bardzo dużym zaskoczeniem była cena borówki amerykańskiej pakowanej w opakowanie 125g bez żadnej etykiety, która mówiłaby o pochodzeniu owoców – 4,20 EURO (czyli 33,6 EURO /kg !!!). Warto zaznaczyć, że duże sieciowe markety spożywcze (nie duża ilość) w większości zlokalizowane były na peryferiach stolicy Grecji.

IMG_7888_1.jpg

IMG_7878.jpg

 

 

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Komentarze  

-1 #1 Jarosława 2025-03-15 06:41
Bez sensu podawanie cen jeśli nie ma podanego wynagrodzenia

Tym bardziej żadna ciekawostka bo kraj należący do unii europejskiej
Cytować

Powiązane artykuły

X