Ile jabłek zostało jeszcze w polskich chłodniach?
Według danych opublikowanych przez WAPA na dzień 1 maja 2024 r. w europejskich chłodniach znajdowało się 1 277 785 ton jabłek, nasze stany magazynowe wynosiły – 313 000 ton, czyli o 230 000 ton mniej względem ubiegłego roku.
Ogółem, kraje UE mają w chłodniach 1 277 785 ton jabłek, o 624 486 ton mniej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku. Największe zapasy jabłek posiadają Włosi – 447 321 ton, drugie miejsce zajmuje Polska – 313 000, trzecie miejsce należy do Francji - 198 528 ton.
W Polsce przechowuje się najwięcej jabłek odmiany Golden Delicious, w chłodniach na dzień 1 maja było 125 tys. ton ten odmiany. Drugie miejsce zajmują ex aequo odmiany: Red Jonaprince i Idared, których było po 55 tys. ton.
Gali w polskich chłodniach było 10 tys. ton, Szampiona – 20 tys. ton. Joangoldów 7 tys. ton, Ligola 10 tys. ton.
Glostera w polskich chłodniach jest 4 tys. ton, Pinovy 7 tys. ton i Red Delicious 5 tys. ton.
źródło: WAPA
Komentarze
Przyznaję się,nie wierzyłem w 5 za wagę