Czerwone smaczniejsze?
Czerwone owoce smakują lepiej - podaje berliner-zeitung.de. Barwne mutanty odmian lepiej się sprzedają, nawet 'Golden Delicious', który miał blady rumieniec wydawał się atrakcyjniejszy.
Za barwę odpowiedzialne są antocyjany, które pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka: chronią przed promieniowaniem UV, wzmacniają odporność, oczyszczają z wolnych rodników. Są oznaką dojrzałości owocu. Z badań wynika, że smak jabłek o dobrze wybarwionej skórce jest lepiej oceniany.
Jeszcze inną kategorią są owoce o czerwonym lub różowym zabarwieniu miąższu. Mogą być stosowane do przetwórstwa oraz zjadane na surowo w zależności od odmiany (zawartości cukrów, kwasowości i cierpkości). Ich atrakcyjność wynika z odmienności.
Opracowano na podstawie: berliner-zeitung.de, www.lameuse.be, fruchtportal.de
Komentarze