Czerwone smaczniejsze?

Czerwone owoce smakują lepiej - podaje berliner-zeitung.de. Barwne mutanty odmian lepiej się sprzedają, nawet 'Golden Delicious', który miał blady rumieniec wydawał się atrakcyjniejszy. Za barwę odpowiedzialne są antocyjany, które pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka:  chronią przed promieniowaniem...

Jedzenie łączy narody - Zielony Tydzień w Berlinie

Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa „Grüne Woche” to jedna z największych na świecie tego typu imprez. Targi te, organizowane są każdego roku, w styczniu na terenach Targów Berlińskich. Pierwsze odbyły się 1926 r. Polska uczestniczy w tym wydarzeniu po raz 27. W zakresie produktów rolno – spożywczych...

Nadmierne opady, gorszy smak?

Niedawno Polska zmagała się z powodziami po długotrwałych ulewach. Ważnym ich skutkiem były utrudnienia w ochronie drzew i krzewów owocowych i gorsza jakość owoców.   Brytyjczycy potwierdzili jednak jeszcze inną zależność po ubiegłorocznych i tegorocznych katastrofalnych opadach. Owoce i warzywa na skutek wymywania składników...

Mniejsze rynki zbytu

Dla nas tradycyjnie największym rynkiem zbytu jabłek jest Rosja. Położenie Polski i duży potencjał wskazują, że ta sytuacja szybko się nie zmieni. Inni europejscy producenci owoców tego gatunku próbują dotrzeć do rosyjskich konsumentów, ale nie są w stanie wyprzeć naszych jabłek. Jak wygląda sytuacja na mniejszych rynkach?...

Jedzenie owoców uszczęśliwia?

Że owoce są smaczne i zdrowe, wiemy od dawna, ale że mogą wpływać na nasz nastrój i psychiczne samopoczucie? No właśnie, mogą. Wyniki badań z Wielkiej Brytanii rzucają nowe światło na nawyki żywieniowe i ich konsekwencje. Lekarze i ekonomiści z uniwersytetu w...

Owocowanie w Nowej Zelandii

Wiosną jabłka i gruszki z południowej półkuli trafiają na europejskie stoły. W tej chwili można się już pokusić o wstępne prognozy zbiorów. Owoce ziarnkowe produkowane są głównie w regionach Hawke's Bay i Nelson. Z szacunków wynika, że w tamtejszych sadach zapowiada...

W świecie biostymulatorów

26-29 listopada br. w Strasbourgu (Francja) odbył się I Kongres dotyczący Wykorzystania Biostymulatorów w Rolnictwie. Organizatorem wydarzenia był New Ag International, wspierany przez International Biocontrol Manufacturers Association (IBMA), Institut National de la Recherche...

Pogoda a sadownictwo?

Ekstremalne warunki pogodowe nie sprzyjają produkcji rolniczej, a może nawet jeszcze bardziej sadowniczej. Upały, susze, nawałnice, powodzie, gradobicia, mrozy, przymrozki wiosenne powodują uszkodzenia w uprawach roślin coraz częściej. Skala problemu jest na tyle duża, że w...

Elstar – numer jeden

W Dolnej Saksonii najważniejszą odmianą pozostaje w dalszym ciągu 'Elstar'. Uprawiany jest na powierzchni 2369 ha, co stanowi ponad ¼ tego regionu. Dość popularne są także odmiany: 'Jongored', 'Prinve Red', 'Braeburn' i 'Piękna z Boskoop'. W 2012 roku jabłonie w dolnej Saksonii zajmowały areał 8163 ha, czereśnie – 505...

Nie tylko w Polsce sadownicy chwalą sobie sezon 2012…

Sadownicy w Południowym Tyrolu są bardzo zadowoleni ze zbiorów. Nie są tak rewelacyjne jak w 2011 roku, kiedy było o 20 % więcej jabłek, ale wciąż znaczne i gwarantujące zysk, tym bardziej że jakość owoców jest w tym sezonie doskonała. W 2012 roku w regionie tym zebrano 944, 2 tys. ton jabłek. Z upraw organicznych...

Poszukiwania odmian jabłek o kolorowym miąższu

Ifored to międzynarodowy pięcioletni projekt badawczy, którego celem jest upowszechnienie nowych odmian jabłoni o barwnym miąższu. Uczestniczą w nim producenci owoców i przedstawiciele organizacji handlowych z pięciu kontynentów, którzy widzą zainteresowanie konsumentów nabywaniem...

Zbadać korzenie roślin

Korzenie roślin wydłużają się, penetrując glebę w poszukiwaniu wody i składników pokarmowych. Mechanizmy wzrostu części podziemnej roślin sadowniczych są mało znane. Biochemicy i fizjologowie z różnych palcówek badawczych we Francji podejmują ten trudny temat we współpracy...

DDT – zabójca czy zbawca?

„Milcząca wiosna” – taki tytuł nosiła wydana przed pół wiekiem książka Rachel Carlson opisująca apokaliptyczną wizje amerykańskiego miasteczka, w którym nie było dzieci, ptaków, a ludzie umierali na raka. Miały tego dokonać syntetyczne pestycydy, a przede wszystkim DDT,...

Mniejszy popyt na serbskie jabłka?

W obecnym sezonie sprzedaż jabłek serbskich do Rosji jest słabsza. Zainteresowanie rosyjskich nabywców spadło na skutek wyższych cen. Na początku bieżącego sezonu mołdawskie i polskie jabłka kosztowały od 0,45 do 0,59 euro/kg, a serbskie od 0,69 do 0,70 euro/kg. Dla...

Coraz mniej sadów w Holandii

Już od 3 lat obserwuje się sadek areału sadów w Holandii. W tym roku po raz pierwszy powierzchnia sadów gruszowych okazała się większa niż jabłoniowych i wynosi 8200 ha. W tym czasie areał sadów jabłoniowych zmniejszył się o 300 ha i wynosi obecnie 7900 ha. W porównaniu z rokiem 2000 spadek wyniósł 38%, a zwiększenie uprawy grusz – 35%.W 2012...

Więcej jabłek na soki

W niemieckich sadach nieurodzaj, ale powody do zadowolenia mają chociaż niektórzy sadownicy, którzy uzyskują dobre ceny za jabłka przemysłowe. Spożycie soku jabłkowego w Niemczech wynosi 8 litrów na głowę w ciągu roku, czyli dużo w porównaniu z innymi nacjami, a więc zapotrzebowanie jest i będzie ogromne. Owoce do przetwórstwa pochodzą...

Sadownicy polują

X