Jak koronawirus wpłynie na sektor owoców i warzyw?

  European Fresh Produce Association – stowarzyszenie skupiające producentów owoców i warzyw w Unii Europejskiej, opublikowało pierwsze prognozy i rekomendacje dotyczące epidemii koronawirusa i jej wpływu na globalny rynek owoców i warzyw. Jednocześnie EFSA podkreśla, że...

Koronawirus znowu uderza w producentów owoców we Włoszech

  Włoski rząd 10 marca zdecydował o wprowadzeniu kwarantanny na terenie całego kraju, która ma potrwać do 3 kwietnia. Zamknięcie szkół dla producentów jabłek wiąże się z dużymi stratami, ponieważ wszystkie dostawy owoców do stołówek szkolnych zostają anulowane. Część z...

Dzięki rolnikom żywności w Polsce nie zabraknie

  – Jesteśmy znaczącym producentem żywności w Unii Europejskiej, a w niektórych segmentach także na świecie – podkreślił dziś minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Chwilowy brak jakiegoś asortymentu to kwestia logistyczna związana ze zwiększonymi zakupami, a nie z brakami danego produktu....

Nie wszędzie brakuje ditianonu

  W ostatnich dniach media branżowe obiegła informacja, że w tym sezonie będzie duży problem z dostępnością kilku popularnych fungicydów sadowniczych opartych na ditianonie. Producenci jabłek są zaniepokojeni i zastanawiają się, czy powinni wykupić na zapas preparaty,...

Australia wstaje z popiołów – pierwsze zbiory jabłek w tym sezonie

  Niedawne pożary w Australii przyniosły straty w sadach szacowane na 100 milionów dolarów, jednak nie zatrzymały producentów z Batlow, którzy zebrali już pierwsze jabłka w tym sezonie. Batlow to jeden z najbardziej znanych regionów uprawy jabłek w Australii, dostarcza na krajowy rynek 11 procent owoców....

KUPS apeluje do senatorów RP w sprawie podatku cukrowego

  Już jutro (12 marca) Senat zajmie się ustawą cukrową. Sadownicy i producenci apelują o poprawkę wyłączającą nektary i napoje owocowe i warzywne z opłaty. Warszawa, dnia 11.03.2020 r.: Stowarzyszenie KUPS i pozostałe najważniejsze organizacje reprezentujące sadownictwo oraz przetwórstwo owoców i warzyw...

Afryka bez prądu? – kryzys energetyczny uderza w przemysł owocowy

  Podczas gdy europejski i azjatycki przemysł owocowy zmaga się z poważnymi przeszkodami, które stawia przed nimi rozprzestrzenianie się koronawirusa – Afryka Południowa mierzy się z problemem jakim są przerwy w dostawie prądu, które hamują rozwój gospodarczy i są nie lada wyzwaniem dla producentów jabłek i gruszek w południoafrykańskim…Czytaj...

Będą robić buty z jabłek

  Sensacyjna wiadomość obiegła rynek. Znana marka odzieży i obuwia, Tommy Hilfiger, planuje rozpocząć produkcję butów z domieszką odpadów z przemysłu owocowego, głównie z przetwórstwa jabłek. Ma to być kolejny krok na drodze do zastąpienia materiałów stanowiących zagrożenie dla...

Włochy: Cały kraj objęty czerwoną strefą!

  Całe Włochy od wczoraj są obszarem chronionym ze względu na koronawirusa.  Rząd zaapelował o pozostanie w domach. Wczoraj wieczorem włoski rząd wprowadził restrykcyjne zasady, które mają zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się koronawirusa – nowy dekret nazwany został  „Zostaje w domu”. Dom można opuszczać tylko w...

Sadownicy nie chcą linii kolejowych wśród sadów?

  Rada Powiatowa Mazowieckiej Izby Rolniczej w Grójcu wyraziła negatywną opinię do inwestycji liniowych tras kolejowych na terenie powiatu grójeckiego, które towarzyszą budowie Centralnego Portu Komunikacyjnego w Baranowie. Rada uzasadnia, że rozszerzenie istniejącej sieci kolejowej i podniesienie prędkości pociągów na...

UOKiK kontra supermarkety - jak idą kontrole?

  1256 partii warzyw i owoców w 98 supermarketach wzięła pod lupę w lutym Inspekcja Handlowa w ramach dodatkowych czynności kontrolnych zleconych przez Prezesa UOKiK Tomasza Chróstnego. Kontrolerzy Inspekcji Handlowej zakwestionowali 10 proc. produktów ze względu na brak...

Koronawirus – sytuacja we Włoszech i wpływ na handel

  We Włoszech już ponad 350 osób zmarło z powodu koronawirusa. Kolejne prowincje zostają objęte tzw. „czerwoną strefą”, by ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa. Sytuacja ma swoje konsekwencje dla handlu owocami.  W odizolowanych 14 regionach wprowadzono środki zapobiegawcze: zabroniono opuszczania zagrożonych stref i...

Radykalne podejście w cięciu starszego sadu – czy słuszne?

  Na naszym forum często podejmowany jest temat starszych jabłoni na silnie rosnących podkładkach. Chociaż producenci dążą do wymiany nasadzeń, nie wszyscy robią to za jednym zamachem. Powodów jest wiele, jednak najczęściej decyduje czynnik ekonomiczny. Gorsza koniunktura...

Stary sad? Możliwość uzyskania certyfikatu już w pierwszym roku

  Coraz więcej konsumentów interesuje się produktami rolnictwa ekologicznego, a równocześnie  sadownicy poszukują nowych możliwości zbytu owoców. Nawet stare sady, które tylko z pozoru nie gwarantują wysokich plonów, mogą przynieść dobre dochody. W Unii Europejskiej produkcja ekologiczna uregulowana jest rozporządzeniem Rady...

Strategia wiosennego zwalczania przędziorków w sadach jabłoniowych

  Jak zwykło się mówić o przędziorku owocowcu, jest to mały-wielki problem w sadach. Suche i gorące lata sprzyjają jego występowaniu. Również intensywna ochrona i stosowanie preparatów totalnych, które eliminują organizmy pożyteczne, wpływa na zwiększenie populacji. Kluczem...

Najważniejsze wydarzenie branży! – VIII Międzynarodowa Konferencja Borówkowa

  Dnia 05 marca 2020 w hotelu Warszawianka w Jachrance pod Serockiem odbyła się VIII Konferencja Borówkowa – najważniejsze wydarzenie w branży. Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń, rozeznania się w nowinkach na rynku oraz – przede wszystkim – do pozyskania...
X