Czarne kropki na brzoskwiniach – częsty problem w tym sezonie
W tym roku częstym problemem wielu sadów towarowych i nasadzeń amatorskich są czarne kropki na brzoskwiniach. Małe, kuliste, oliwkowe plamy, które z czasem robią się ciemniejsze i powiększają się to objaw parcha brzoskwini - choroby grzybowej, której sprawcą jest Cladosporium carpophilum.
Parch brzoskwini poraża przede wszystkim owoce, ale również liście i niezdrewniałe pędy. W miejscu plam może tworzyć się warstwa korka i owoce w tym miejscu pękają. Pęknięcie mogą być miejscem wnikania innych patogenów.
Warunki pogodowe w tym roku sprzyjają rozwojowi parcha brzoskwini - ciepła i deszczowa aura idealnie odpowiada patogenowi, stąd wysokie nasilenie choroby.
Jak ograniczyć? Warto zbierać porażone owoce, aby nie stanowiły źródła infekcji na przyszłość oraz wycinać pędy, na których widać niepokojące przebarwienia/ plamy.
Źródło: Instytut Ogrodnictwa - PIB; fot. IO - PIB