![](/images/korek.jpg)
Coraz więcej „korka”?
Miniony sezon wegetacyjny sprzyjał rozwojowi gorzkiej plamistości podskórnej, zwanej potocznie korkiem. W wielu sadach objawy widoczne były na jabłkach jeszcze przed zbiorem, a doniesienia o jego występowaniu pogłębiały się wraz z czasem przechowywania owoców w zwykłych chłodniach. Teraz okazuje się, że korek jest także na owocach z kontrolowanej atmosfery, o czym informują naszą redakcję sadownicy otwierający pierwsze komory KA.
– Wśród czynników, które mogą wpłynąć na pojawienie gorzkiej plamistości podskórnej jest przede wszystkim niedobór wapnia w owocach, a także zbyt duża ilość liści w stosunku do owoców. Występowaniu „korka” sprzyjać będzie także susza w okresie wegetacji oraz zbyt wczesny zbiór – wyjaśnia dr Rutkowski. O pierwszych oznakach problemu pisaliśmy w poprzednim artykule: http://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/z-kraju/5047-korek-atakuje-szampiona .
Chociaż korek pojawia się w szczególności tam, gdzie zaniedbane jest odpowiednie nawożenie, w tym sezonie wystąpił również w sadach prowadzonych bardzo starannie. Złożyło się na to kilka czynników. W wielu kwaterach pierwotnym powodem było miejscowe osłabienie podstaw pąków mrozami podczas zimy. Z osłabionych pąków powstały słabsze kwiaty, których zdolność absorpcji wapnia była ograniczona.
Ponadto, po dwóch sezonach obfitego owocowania, drzewa utworzyły mniej zawiązków, co spowodowało powstanie większych owoców. Jabłka o dużych rozmiarach łatwiej ulegają korkowi, co spowodowane jest zbyt intensywnym wzrostem komórek podczas pierwszych tygodni po kwitnieniu. Wówczas to, wapń zgromadzony w komórkach ulega rozcieńczeniu.
Również susza występująca w pierwszych tygodniach wzrostu zawiązków sprzyjała słabemu zaopatrzeniu owoców w wapń, ponieważ jest on pobierany z gleby wraz z wodą.
Dodatkowym czynnikiem jest naturalna podatność niektórych odmian, które gromadzą w sobie mniejszą ilość wapnia (choćby Jonagoldy).
Dodajmy również, że brak wapnia sprzyja występowaniu innych chorób przechowalniczych, np. rozpadu starczego. Osłabia także jędrność owoców.
Jak wygląda sytuacja u naszych Czytelników? Prosimy o opinie.
Komentarze