Trudna sytuacja w zakładach przetwórczych
W ciągu kilku miesięcy cena zagęszczonego soku jabłkowego spadła niemal o połowę – mówi prezes Krajowej Unii Producentów Soków, Julian Pawlak. Na początku 2014 r. zakłady sprzedawały sok w cenie 1,10 euro/kg, a w październiku spadła ona do 0,57-0,66 euro/kg – podaje portalspozywczy.pl. Tak niska cena odzwierciedla także to co dzieje się w skupie jabłek. Według J. Pawlaka niektóre zakłady przetwórcze mogą sobie z tą sytuacją nie poradzić, tym bardziej że weszły w nowy rok z zapasami z sezonu 2013, gdy wyprodukowanie 1 kg soku kosztowało 1,1 euro. W obecnej sytuacji trudno o rentowność przetwórni.
Duże zapasy zagęszczonego soku jabłkowego mogą pogorszyć tę sytuację. Jeśli kolejny rok będzie urodzajny, a sadownicy, w związku z oszczędnościami nie będę właściwie chronić sadów, to jabłek kierowanych do przetwórstwa będzie dużo. Może się okazać, że małe przetwórnie będą upadać albo szukać inwestorów. Na razie 60 proc. rynku stanowią w Polsce firmy zagraniczne, 40 proc. polskie. Duże firmy zagraniczne mogą kupować mniejsze krajowe firmy i udział tych pierwszych na polskim rynku jeszcze się zwiększy.
Komentarze
Masz rację. Wypowiadał się kiedyś producent kiełbasy podwawelskiej. Cena jaką mu płacą hipermarkety wynosi 3,87 zł za kilogram kiełbasy podwawelskiej, a oni biorą za nią cena detaliczna 11,99 zł za kilogram. Marża aż ponad 8 zł na kilogramie.