Włączenie owoców do diety może wydłużyć życie nawet o 13 lat
Jak powszechnie wiadomo, dieta bogata w owoce i warzywa jest korzystna dla ogólnego stanu zdrowia. Jednak nowe badanie, opublikowane w czasopiśmie PLOS Medicine , wykazało, że zmiana diety może również wydłużyć życie nawet o 13 lat. „Zrozumienie względnego potencjału zdrowotnego różnych grup żywności może umożliwić ludziom osiągnięcie realnych i znaczących korzyści zdrowotnych” – wyjaśniają autorzy badania.
Naukowcy z Norwegii stworzyli model tego, co może się stać z oczekiwaną długością życia mężczyzny lub kobiety, jeśli zastąpią typową dietę zachodnią– z czerwonym mięsem i przetworzoną żywnością – zoptymalizowaną dietą bogatą w owoce, warzywa, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy.
Aby stworzyć ten model, naukowcy wykorzystali istniejące dane z Global Burden of Disease Study, bazy danych, która śledzi różne przyczyny zgonów, chorób i urazów oraz czynniki ryzyka w 204 krajach i terytoriach na całym świecie.
Według badania, kobieta, która w wieku 20 lat zaczęła odżywiać się optymalnie, może wydłużyć swoje życie o nieco ponad 10 lat, podczas gdy mężczyzna w tym samym wieku może żyć dłużej o 13 lat. Jednak taka zmiana stylu życia nie tylko zwiększa długowieczność młodych ludzi. W przypadku kobiety rozpoczęcie diety w wieku 60 lat nadal może wydłużyć jej życie o osiem lat, a mężczyzna zaczynając w wieku 60 lat może dodać zyskać prawie dziewięć lat życia. Dzięki zmianom diety 80-letni mężczyźni i kobiety mogą zyskać dodatkowe 3,5 roku do średniej długości życia.
Komentarze