Stagnacja w handlu jabłkami. Aktualna sytuacja na Broniszach – 23.01.2023

Stagnacja – tak jednym słowem można opisać handel jabłkami na Broniszach. „Mniej kupców”, „coraz gorzej”, „słabo” – takimi słowami sadownicy podsumowują handel na podwarszawskim rynku hurtowym w niedzielę i dzisiaj. 

W niedzielę podaż jabłek była duża, dziś sprzedających jest mniej, jednak nie ma to wpływu na zejście, ponieważ nie ma zainteresowania jabłkami, kupców brak. Jak mówi nam jeden z sadowników sprzedających na Broniszach wczoraj dużo towaru wróciło do domu, wszystko wskazuje na to, że dziś będzie podobnie.

Jeśli chodzi o ceny, te utrzymują się na niezmiennym poziomie, podstawowe odmiany są sprzedawane w cenie 20 złotych za 15-kilogramową skrzynkę. Drobne jabłka się nie sprzedają. „Trzeba mieć szczęście, żeby sprzedać drobny towar” – mówi sadownik.

Obecnie na rynku dostępna jest pełna oferta odmian. Pojawiają się jabłka z kontroli, jednak nie rzutuje to ani na sprzedaż, ani na cenę. Jabłka z kontroli są sprzedawane w pierwszej kolejności, jednak za cenę nie wyższą niż te ze zwykłej chłodni. „Nikt nie płaci za kontrolę wyższych stawek. Kupcy wybierają tańszy towar”.

To co można zaobserwować w ostatnich dniach to przede wszystkim mniejsza liczba kupców, którzy kupowali większe ilości towaru. "Litwini i duże hurtownie wyprzedają się z towaru, który zakupili w zeszłym tygodniu. Daje się to odczuć”- zauważa sadownik.

 

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Komentarze  

0 #7 Xxxx... 2023-01-26 07:01
Cytuję Stary:
Cytuję Jakub Tarkowski:
Więcej fresh u. Będzie każdemu smakować.


Kolejny geniusz nie mający pojęcia

Jabłko zebrane na czas do długiego przechowywania i traktowane 1mcp nie nadaje się do konsumpcji BEZPOŚREDNIO
po otwarciu komory

(Poczytaj o wpływie obniżonej temperatury,składzie atmosfery i mechanizmie działania 1mcp)


Każdy kto zakupi takie jabłko powinien mieć tego świadomość

I położyć to jabłko na minimum tydzień w kuchni lub innym ciepłym miejscu a najlepiej w towarzystwie owoców lub warzyw wydzielających etylen


Jeżeli dobrze kolega zna mechanizm postępowania z jabłkiem po otwarciu Komory(po rozgazowaniu okł. 4-5 dni i handel)to wie że ono trafia do klienta po okł.tygodniu a to kiedy klient to zjada to osobny temat....a tak szczeże!mi osobiście też jabłko po freshu nie smakuje nawet po 3 tyg.po wyjęciu z chłodni
Cytować
0 #6 Stary 2023-01-24 07:27
Cytuję Jakub Tarkowski:
Więcej fresh u. Będzie każdemu smakować.


Kolejny geniusz nie mający pojęcia

Jabłko zebrane na czas do długiego przechowywania i traktowane 1mcp nie nadaje się do konsumpcji BEZPOŚREDNIO
po otwarciu komory

(Poczytaj o wpływie obniżonej temperatury,składzie atmosfery i mechanizmie działania 1mcp)


Każdy kto zakupi takie jabłko powinien mieć tego świadomość

I położyć to jabłko na minimum tydzień w kuchni lub innym ciepłym miejscu a najlepiej w towarzystwie owoców lub warzyw wydzielających etylen
Cytować
0 #5 Ekonom 2023-01-24 06:31
Cytuję Jakub Tarkowski:
Więcej fresh u. Będzie każdemu smakować.


E tam

Lepiej rwać i sprzedawać wymyślone
Cytować
-1 #4 Jakub Tarkowski 2023-01-23 23:09
Więcej fresh u. Będzie każdemu smakować.
Cytować
+13 #3 Sadownik2 2023-01-23 22:48
Jabłkiem na Bronkach w zasadzie nie handluję , w tym sezonie w ogóle . Ale wożę trochę czereśni i śliwek , znajomi czasem tam walczą z jabłkiem .Rozmawiam z kupcami i widzę co się dzieje .Bronki itp , na dłużej , będą działać latem a późna jesień, zima ,wczesna wiosna to będzie margines. Typowe zieleniaki padają jak muchy , główny obrót zieleniną jest przez markety i sklepy ogólnospożywcze .Markety - wiadomo kupują w GP a sklepy w hurtowniach , które dostarczają im spożywkę .Ale (nie wiem może już ) to kwestia czasu aby i spożywczaki - które w większości są w jakichś sieciach handlowych przeszły na towar z GP .Po prostu macierzyste hurtownie sieciówek będą wolały kupić jabłko w GP , gdzie mogą je np reklamować . Niż dalej liczyć na drobnych hurtowników u których jakość towaru może być loteryjna a o reklamacjach można zapomnieć .Jabłko na Bronkach , za kilka lat , albo będzie klasy super ekstra (wygląd i smak! ) dla sklepów które w ten sposób będą konkurować z marketową marnością albo w bardzo ograniczonym stopniu dla nielicznych detalistów i bazarkowców . Mogę się mylić , ale chyba to idzie w tym kierunku .
Cytować
+2 #2 Raf 2023-01-23 20:11
Jeszcze chwila i zacznieny sypac luty marzec przechowalnia kwiecien chlodnia maj czerwiec katrola no wkoncu 80% ma z nas upasc
Cytować
0 #1 Ekonom 2023-01-23 19:14
Jeszcze 2,3 tygodnie i ostro się ruszy
Cytować

Powiązane artykuły

Zacznijmy zarabiać na jabłkach

Zarabiasz więcej niż twój pracownik?

Sprzedaj gruszki nim przypłyną te z Argentyny

Sadownicy polują

X