Przechowywanie soków pasteryzowanych
Nastała moda na tłoczenie soków. Otwierają się stacjonarne tłocznie, a przewoźne przemieszczają się po kraju, dojeżdżają do sadowników i warzywników, aby na miejscu wyciskać soki. Jedna z firm opracowała zalecenia przechowalnicze dla pasteryzowanych soków, opierające się na niezależnych badaniach laboratoryjnych. Wynika z nich, że sok ze zdrowych jabłek tłoczony jesienią do końca stycznia może być przechowywany nawet do 12 miesięcy w temperaturze 0-1 st. C.
Temp. 1-2 st. C – 10 miesięcy
Temp. 2-3 st. C – 8 miesięcy
Temp. 3-4 st. C – 6 miesięcy
Temp. 4-5 st. C – 4 miesiące
Temp. 5-6 st. C – 2 miesiące.
W temperaturze do 20 st. C (przed otwarciem) możemy przechowywać tylko 1 miesiąc, po otwarciu w temp. pokojowej – 10 dni pod warunkiem, że zaworek pozostaje zalany sokiem.
Mniejszą trwałością charakteryzują się soki tłoczone z jabłek w drugiej połowie sezonu przechowalniczego.
0-1 st. C – 6 miesięcy
1-2 st. C – 5 miesięcy
2-3 st. C – 4 miesiące
3-4 st. C – 3 miesiące
4-5 st. C – 2 miesiące
5-6 st. C – 1 miesiąc
Do 20 st. C przed otwarciem przechowujemy 3 tygodnie, po otwarciu w temperaturze pokojowej – 10 dni po warunkiem, że zaworek jest zalany sokiem.
Źródło: ulotka „Dar Ogrodu”
Komentarze
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Anna
An