Brazylia jest trzecim co do wielkości producentem owoców po Chinach i Indiach. Warunki klimatyczne i dostępność wody pozwalają produkować je cały rok w ilości przekraczającej 42,5 mln ton. Brazylia dostarcza głównie: fig, cytrusów, papai, ananasów i melonów. Owoce są...
W czasie kiedy Polacy borykali się ze skutkami powodzi, podobne zniszczenia nastąpiły 15 i 16 czerwca 2010 r. w Var na południu Francji. Oberwanie chmury i niezwykle szybko wzbierające rzeki zniszczyły 446 gospodarstw w tym departamencie. Sytuacja w regionie z dnia...
Francuski minister rolnictwa, Bruno Le Maire, poinformował, że utworzony ponad rok temu urząd kontrolera cen i marż z końcem września tego roku został wzmocniony przez nowe rozporządzenia prawne, co uczyni go bardziej operatywnym. Działa on w otoczeniu ministerstwa...
Kolejna ciekawa propozycja dla nabywców owoców i warzyw. Sklep z dostawą do domu – warzywniak.waw.pl. Zlokalizowany na południe od Warszawy na razie zaopatruje najbliższe dzielnice stolicy i podmiejskie miejscowości. Oferuje owoce sezonowe i warzywa w zestawach. To idealne rozwiązanie dla zapracowanych mieszkańców dużych aglomeracji.
Czytaj...
Profesor Eberhard Makosz na stronie www.trsk.pl zaprezentował niedawno bardzo interesujące zestawienie kosztów i zysków producentów oraz hurtowników i detalistów. Wielu konsumentów, płacąc za owoce, dotkliwie odczuwa tegoroczny wzrost cen. Jest granica, powyżej której odejdą z...
W pałacu w Otrębusach 22 października 2010 roku firmy Bio-Ferm i Koppert zorganizowały IV Międzynarodowe Spotkanie Bio-Ferm. W stylowych wnętrzach prezentowano kwestie związane z biologiczną ochroną sadów przed takimi chorobami jak np.: parch jabłoni, zaraza ogniowa oraz...
Niekorzystne warunki pogodowe (przymrozki) obniżyły zbiory owocow w sezonie 2010/2011 w Chile. Najbardziej ucierpiały pestkowe oraz winogrona.Tegoroczna sprzedaż za granicę też będzie mniejsza o około 3% i wyniesie niespełna 2,5 mln ton, w sezonie 2008/09 wyeksportowano 2,4 mln ton.
Źrodło: FAMMU/FAPA, Foodnews
Czytaj więcej: Mniej owoców z...
Sadownicy narzekają, nawet ci, którzy mieli nadzieję na wcale nie tak małe zbiory. Jestem zawiedziony – mówi jeden z producentów z okolic Warki – po kwitnieniu wydawało się, że jest tragicznie, później jabłka „pokazały się” i była nadzieja na w miarę przyzwoity...
Od kilku lat na południu Francji uprawiana jest aromatyczna nektaryna o czerwono-różowym miąższu, lekko kwaskowatym, ale słodkim smaku. Jej wyjątkowy ciemnobordowy lub jak ktoś woli, kolor czerwonego wina i walory smakowe oraz wizualne w trakcie jedzenia zjednują jej...
Firma Macroplastics od niedawna upowszechnia składane skrzyniopalety złożone z części miękkich wewnętrznych i twardych zewnętrznych (plastik i metal). Części miękkie wykonano z materiału podobnego do brezentu, mogą być wentylowane podczas transportu i nadają się do...
W Grodnie na Białorusi 7-8 października br. odbyło się polsko–białoruskie seminarium poświęcone wejściu w życie Unii Celnej Białoruś–Kazachstan–Rosja. Wzięli w nim udział polscy i białoruscy przedsiębiorcy z sektora rolno-spożywczego, firmy i instytucje biznesowe zajmujące się handlem.
Dotychczas nie odnotowano negatywnego...
W latach 2005-2010 prowadzono monitoring cen jabłek odmian ‘Cortland‘, ‘Jonagold’, ‘Ligol’ ‘i ‘Szampion’ na czterech rynkach hurtowych w Polsce: Wielkopolskiej Giełdzie Rolno-Ogrodniczej S.A. we Franowie, Lubelskim Ryku Hurtowym S.A. w Elizówce, Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku...
Sadownicy wielokrotnie, chcąc przyspieszyć dojrzewanie gruszek, stosują różne metody. Technologia opracowana w CMI (Columbia Marketing International) przetestowana została dla gruszek ‘Anjou’.
Dojrzewanie wstępne polega na ogrzewaniu powietrza w komorze, gdzie znajdują się gruszki na paletach, a następnie...
Pojęcie sadownictwa ekologicznego opiera się we Francji na trzech filarach, co producenci owoców chcą uświadomić konsumentom:
1. Środowiskowym – produkcja ekosadownicza opiera się na poszanowaniu środowiska naturalnego. Jakość owoców i spełnienie norm kontrolnych z poszanowaniem zdrowia producentów...
We Francji tęgie głowy zastanawiają się jak pomóc sadownikom i eksporterom. Konferencję prasową na temat kondycji sektora owocowo-warzywnego zorganizowano we Francji w Pałacu Burbonów. Obecni byli przewodniczący Grupy Badawczej ds. owoców i warzyw Zgromadzenia Narodowego,...
'Opal cov' powstał ze skrzyżowania odmian ‘Golden Delicious’ i ‘Topaz’ w stacji Pugere we Francji. Z wyglądu podobny do pierwszej z wymienionych. Po przodkach odziedziczył skłonność do ordzawiania się. Na owocach pojawia się niekiedy ciemniejszy rumieniec. W warunkach...