Zagraniczne media: Ceny polskiego koncentratu jabłkowego rosną pomimo kryzysu
Za przyczynę wzrostu cen eksperci uznają zmniejszanie się zapasów jabłek w krajach europejskich oraz wzrost zainteresowania zakupem owoców świeżych w gospodarkach rodzimych.
Dodatkowo popyt na polski koncentrat jabłkowy generują Stany Zjednoczone, które wypełniają nim luki spowodowane opóźnieniami dostaw z Chin.
Jeszcze kilka tygodni temu ceny koncentratu jabłkowego były względnie stabilne i oscylowały wokół stawki 1,10-1,15 euro za kilogram dla produktu o kwasowości 2 – 2,5%. Obecnie cena wynosi 1,3 euro za kilogram, choć oczywiście różni się w zależności od zamówionej ilości i warunków dostawy. Wzrost o 20 centów, przy uwzględnieniu masowości dostaw, to całkiem sporo.
Na rynku amerykańskim galon koncentratu jabłkowego wyceniany jest dziś na 7,55 – 8 USD, co oznacza nawet 7-procentowy wzrost w porównaniu do stawek sprzed paru tygodni (7,30 – 7,50 USD)
Oferty chińskie straciły swą konkurencyjność, ponieważ proponowane przez Chińczyków ceny przetworów jabłkowych zrównały się ze stawkami europejskimi.
Źródło: IEG Vu, Neil Murray, Polish apple juice concentrate prices seem to be firming again.