„amela” – pierwsza marka jabłek bez pozostałości jest już w supermarketach

Sieć Selgros Cash&Carry poinformowała, że zdrowe, smaczne i produkowane w innowacyjnej technologii  „zero pozostałości pestycydów” jabłka marki „amela” są już dostępne w halach Selgros w sprzedaży detalicznej oraz w opakowaniu 6 kg. „amela” to pierwsza marka, pod którą sprzedawane są polskie jabłka produkowane w...

Nowe doradztwo dla producentów truskawek – Natural Quality

  Od tego roku producenci truskawek mogą skorzystać z nowego doradztwa – Natural Quality, które obejmuje zarówno produkcję konwencjonalną, jak i z obniżoną liczbą pozostałości substancji aktywnych. Duża konkurencja na rynku sprawia, że coraz istotniejszym argumentem staje się jakość produkowanych owoców. Jakość...

Sadownicy wysypali jabłka na drogi

Protestujący sadownicy zrzeszeni w AGROunii rozsypali kilka ton jabłek na ulicach Warszawy i Góry Kalwarii. Symboliczna akcja mająca pokazać dramatyczną sytuację sadowników wywołała dużo emocji. Nie brakuje przeciwników. Najczęściej pojawia się pytanie o celowość takich działań. W czwartek sadownicy w ramach protestu rozsypali...

Mirosław Maliszewski: Ile kosztowałby jabłka deserowe, jeśli przemysł byłby tańszy?

  Zdaniem Mirosława Maliszewskiego, prezesa Związku Sadowników RP, tegoroczna sytuacja na rynku potwierdza jednoznacznie, że cena jabłek deserowych uzależniona jest od cen przemysłu. – Jeżeli jabłka przemysłowe kosztowałby dziś poniżej 10 groszy, to ile kosztowałby jabłka deserowe? – zastanawia się.  Zdaniem...

Adam Pajewski: Dlaczego Rajpol zdecydował się na udział we Fruit Quality Contract?

Fruit Quality Contract, czyli program oferujący wsparcie sadownikom w produkcji jabłek najwyższej jakości przy ograniczonym udziale pozostałości środków ochrony roślin, realizowany jest w Polsce już pięć lat. 6 marca w Pabianicach odbyła się konferencja podsumowująca dotychczasowe doświadczenia: „Fruit Quality Contract – 5 lat...

KUPS: Podwyżka VAT na napoje owocowe doprowadzi do potężnych strat polskich sadowników

  Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków wielokrotnie apelowała do Rządu RP o nieprzyjmowanie zmian, zaproponowanych przez Ministerstwo Finansów w zakresie podwyżki podatku VAT z 5 proc. do 23 proc. na napoje z min. 20 proc. udziałem soków lub przecierów z...

Czy Egipt nadal kupuje polskie jabłka?

Jak zauważył Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP, na spotkaniu sadowników Oddziału Pniewy, które odbyło się 5 marca w Wilczorudzie, pojawia się wiele plotek na temat handlu jabłkami z Egiptem. Chociaż wielu spekuluje, że eksport znacznie zwolnił tempa,...

Sławomir Kopeć: Podłoże popieczarkowe wady i zalety

Średnio jeden metr sześcienny świeżego podłoża to odpowiednik 2,3 obornika bydlęcego, dodatkowo nie zawiera siewek chwastów. Mimo że produkt sam w sobie jest odpadem, może skutecznie pomóc nam w uzupełnieniu braków wspomnianej materii organicznej, jak i wnieść znaczne...

Niezrozumiałe dane dotyczące zapasów polskich jabłek

  W ostatnich dniach pojawił się kolejny raport WAPA dotyczący stanów magazynowych jabłek w Unii Europejskiej. Niestety, po raz kolejny w raporcie dotyczącym polskich zapasów pojawiają się niezrozumiałe niespójności. Dane na dzień 1 lutego 2019 potwierdzają, że polskie zapasy Red Jonaprinca są znaczne – aktualnie...

Czy polscy sadownicy zarobili na nowy sezon?

Nastąpił kryzys. Średnie ceny jabłek deserowych po sortowaniu są niewiele wyższe niż ceny suchego przemysłu, czyli około 0,40 zł/kg. Za przemysł zazwyczaj szybciej spływają pieniądze. Fakt, że do przetwórstwa kierowane są całe komory świadczy, że ten argument jest dość...

Co mówią przeciwnicy dopłat do karczowania sadów jabłoniowych?

Od dłuższego czas podnoszą się głosy o konieczności redukcji ilości sadów w Polsce oraz niezbędnej roli administracji w tym procesie. Wielu wskazuje na dopłaty do karczowanych sadów jako rozwiązanie problemu, podając przykład Katalonii, która postanowiła tak właśnie...

Pokaz cięcia grusz w sadzie Daniela Piaseckiego (Warka)

  Na spotkaniu zorganizowanym przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych w sadzie Daniela Piaseckiego (okolice Warki) odbył się również pokaz cięcia grusz, który prowadził Marcin Piesiewicz z AgroFresh. Poniżej relacja: Czytaj więcej: Pokaz cięcia grusz w sadzie Daniela Piaseckiego (Warka) Dodaj komentarz

Pokaz nowej techniki cięcia jabłoni – według Petera Matha'y

  28 lutego 2019 w gospodarstwie Daniela Piaseckiego w miejscowości Palczew-Parcela niedaleko Warki odbył się pokaz nowych metod cięcia organizowany przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych. Nową metodę cięcia ręcznego typu Petera Matha'y zaprezentował Marek Grzęda z firmy AgroFresh. Jak w przypadku odmian drobnoowocowych uzyskać...

Jak wygląda sytuacja w komorach przechowalniczych?

  Zbiór jabłek minionej jesieni nie należał do najłatwiejszych. Poszczególne odmiany dojrzewały szybko i bardzo często występował problem z wyznaczeniem odpowiedniego terminu zbioru. Zdarzało się, że do zbioru gotowych było kilka odmian i sadownicy nie mieli możliwości...

Czy opłacało się wynająć miejsce w chłodni?

  Sytuacja jesienią 2018 zaskoczyła niektórych sadowników. Zbiory okazały się wysokie, a handel niewielki, przez co brakowało nie tylko skrzyń, ale i miejsca w chłodniach. Z tego względu wielu producentów licząc na sprzyjający rozwój sytuacji w późniejszym okresie,...

Głęboszowanie w sadzie

Drzewa w sadzie rosną w niezmiennych rzędach przez wiele lat, a ciągniki przemieszczają się ciągle tymi samymi ścieżkami roboczymi. Średni czas życia sadu to 15 lat i przez ten czas gospodarz niezliczone razy przejeżdza ciągnikiem zawsze tą samą drogą.  Zgnieciona...
X