woskowanejablkaUnia Europejska zakazała sprowadzania jabłek, które zostały pozbiorczo potraktowane difenyloaminą  (DPA). Takie owoce oferują amerykańscy producenci, którzy od lat stosują DPA w celu ograniczenia strat w jabłkach w trakcie przechowywania z powodu rozwoju chorób grzybowych, podaje Reuters.

UE zakazała w marcu br. sprzedaży owoców na terenie Europy, które mają więcej niż 0,1 ppm DPA. Powodem takich działań jest podejrzenie rakotwórczych właściwości tego fungicydu. Zakaz importu ma być utrzymany do czasu przeprowadzenia odpowiednich badań potwierdzających bezpieczeństwo jabłek potraktowanych difenyloaminą. 

W Stanach Zjednoczonych DPA został zarejestrowany w 1947 r. i obecnie 80% jabłek jest traktowanych tym fungicydem. Amerykańskie prawo dopusza do sprzedaży owoce z zawartością 10 ppm DPA.

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły


Filmy

Zamgławianie owoców – skuteczność potwierdzona przez sadowników
Gruszki bez ordzawień z jedną pozostałością
Ostatni zabieg bez pozostałości i podsumowanie sezonu ochrony jabłoni
Testujemy sekatory elektryczne: Pellenc vs Kamikaze. Który wybrać?
Kaptan – płyn czy proszek? Masz wybór
Cięcie borówki – młoda plantacja

Najnowsze komentarze

Ostatnio na forum

  • Brak postów do publikacji.

Sadownicy polują

Ankieta

Na rynkach hurtowych - 11.6%
Do grup producenckich - 32.5%
Sam sortuję i wywożę za granicę - 5.6%
Sprzedaję z podwórka obcokrajowcom - 9.3%
Handluje z polskimi prywatnymi pośrednikami - 23.5%
Korzystam z internetowych aukcji - 2.3%
Sam wstawiam do supermarketów i hurtowni - 4%
Sprzedaję na kilogramy na targowiskach - 8.9%
Głosowanie w tej sondzie zakończyło się
X